Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Review - Outpost

Πιστεύω ότι μετά από τους Γιαπωνέζους, ο δεύτερος πιο άρρωστος λαός στην ανθρωπότητα είναι οι Βρετανοί... Άπειρες φορές έχει η ιστορία αναδείξει το αληθές αυτής της διαπίστωσης και αυτό το διαμαντάκι έρχεται να προστεθεί στο σωρό των αποδείξεων...
Το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή σε αυτή την ταινία είναι η άψογη, πολύ ρεαλιστική φωτογραφία της και οι πάρα πολύ καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών... πράγμα πλέον ιδιαίτερα ασύνηθες για θρίλερ.
Το ρεζουμέ της υπόθεσης (προσθώντας να αποφύγω όσο το δυνατόν τα spoilers) έχει ως εξής: ομάδα από mercenaries μισθώνεται από επιστήμονα για να εισχωρήσουν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, σε μια από τις εμπόλεμες ζώνες των Βαλκανίων. Πρόφαση, η μελέτη εδαφών θεωρητικά πλούσιων σε μεταλλεύματα που με τη λήξη του πολέμου θα αποτελούν ταμάμ αγορά για τους φραγκάτους employers του επιστήμονα. Στην πορεία οι φήμες οργιάζουν και το αντικείμενο του ενδιαφέροντος φέρεται να είναι ένα ριγμένο στην περιοχή αεροσκάφος, ώσπου τελικά οι ήρωές μας φτάνουν στον προορισμό τους, που δεν είναι άλλος από ένα τεράστιο εγκατελειμμένο Bunker των Ναζί. (εξ ου και ο τίτλος της ταινίας).
Το σενάριο συνεχίζει παντρεύοντας στοιχεία της αποκρυφιστικής ιστορίας του Ναζισμού με την Unified Field Theory του Albert Einstein και κάπου εκεί το κόβω γιατί ότι πω περισσότερο θα χαλάσει την έκπληξη και το γλυκό.
Σκηνοθεσία παλιομοδίτικη, μονολιθική, από ατσάλι και μπετόν αρμέ. Καμια σχέση με νεωτεριστικά κολπάκια εντυπωσιασμού και το γνωστό νούμερο της "κάμερας με πάρκινσον" που είναι δυστυχώς πλέον ο κανόνας που μαστίζει το χώρο των θρίλερ και των ταινιών δράσης. Πολύ καλή ανάπτυξη χαρακτήρων, επίσης ύποπτα καλή για θρίλερ.
Μοναδική ένσταση ότι θυμίζει ύποπτα σε σημεία το εξίσου καταπληκτικό DeathWatch (εντάξει, μη βαράτε, το DeathWatch είναι καλύτερο από αυτό) και ότι το τέλος του είναι κομματάκι απότομο. Παρόλα αυτά μη μασήσετε από τη γκρίνια μου και πάρτε αυτό το δισκάκι γιατί αξίζει. Θα σας χαρίσει αγωνία, gore και σασπένς που δεν βλέπουμε πλέον στα σημερινά θρίλερ.

Εναλλακτικός Τίτλος - Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας
Είδος Ταινίας - και γαμώ τα θρίλερ
Μαχαλάς - Ηνωμένο Αδερφάτο
Πότε? - 2007
Πόσο? - μιάμιση ώρα παρά κάτι
Μάστορας - Στιβ Μπάρκερ
Παίχτες - σωστά μοτεράκια
Βαθμολογία - 4 / 5 σκουριασμένες σβάστικες

Δεν υπάρχουν σχόλια: