Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ABSENTIA

Μάστορας : Mike Flanagan
Παίχτες : Katie Parker, Courtney Bell, David Levine
Με δυο λογάκια : 
Δυο γυναίκες ερευνούν τη σχέση που έχει ένα υπόγειο τούνελ στην περιοχή που ζουν με μια σειρά ανεξήγητων εξερευνήσεων. Ένα από τα θύματα είναι και ο σύζυγος της μίας...


Αναλυτικότερα
Έχοντας δει αυτή την ταινιούλα, ένα έχω να πω : "μπράβο πούτσα το μυγάκι!" Πραγματικά, το "ABSENTIA" είναι υπόδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει κανείς αν το μεράκι, το ταλέντο και η θέληση για να γίνει κάτι σωστό περισσεύουν. Και ας μην υπάρχουν τα λεφτά. Μιλάμε για μια καθαρόαιμη παλιομοδίτικη ιστορία υπερφυσικού τρόμου όπου το υπονοούμενο και το suspense συμβάλλουν τα μέγιστα στην επίτευξη ατμόσφαιρας και αυτού του μοναδικά "ανησυχητικού" συναισθήματος που νιώθεις όταν διαβάζεις βιβλία των μεγάλων συγγραφέων του είδους. 

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν έλεγα ότι η ιστορία του θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γραφτεί από τον ίδιο τον H.P.Lovecraft, ή έστω από έναν Stephen King σε μεγάλα κέφια. Και αυτό γιατί, παρά το ταπεινό της παραγωγής του, το "ABSENTIA" είναι μια καθαρόαιμη Call of Cthulhu ιστορία, όχι τόσο με την "κλασική" έννοια, αλλά όσον αφορά την αισθητική, το συναίσθημα και το "μέγεθος" της απειλής, του άγνωστου τρόμου που πάντοτε υπονοείται και είναι αδιάφορος και ανεπηρέαστος από ότι και αν κάνουν οι κατεξοχήν καταδικασμένοι ήρωες της ιστορίας. Πράγμα που κάνει το "ABSENTIA" ακαταμάχητο για μένα και όσους τραβάνε μεράκι με το suspense, το υπονοούμενο και γενικά για ένα έργο ψαγμένο που θα σε βάλει να σκεφτείς και λιγάκι, δε θα σου προσφέρει μασημένη εύπεπτη τροφή για το κεφάλι σου, κάνοντάς το ταυτόχρονα απωθητικό για όσους θέλουν να δουν μια καφρίλα ή απλά ένα θριλεράκι με τέρατα. 

Συμπαθητικές ερμηνείες - ειδικά η παρουσία της γλυκύτατης Katie Parker - και σκηνοθεσία που μπορεί μεν να μην κάνει παπάδες, αλλά τα δίνει όλα όσον αφορά τη δημιουργία της τεταμένης ατμόσφαιρας και σου χαρίζει από το τίποτα μερικές από τις πιο "ενοχλητικά" τρομαχτικές σκηνές που είδες τελευταία. Δυστυχώς, το χαμηλό budget, το αργό ξεκίνημα και ο ρυθμός της αφήγησης, όπως και η "τηλεοπτική" άχρωμη φωτογραφία αφαιρούν πόντους από αυτή την ταινία που, όποιος έχει απολαύσει μια καλή ιστορία υπερφυσικού τρόμου, πολύ απλά επιβάλλεται να τη δει. Μιλάμε για ένα indie διαμάντι. Και έχει σαρώσει και ότι βραβείο υπάρχει σε αντίστοιχα φεστιβάλ στο εξωτερικό. Αμέ!

Πόσα πιάνει; 4 / 5