Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Get the Gringo

Μάστορας : Adrian Grunberg
Παίχτες : Mel GibsonPeter Stormare & Dean Norris
Με δυο λογάκια : 
Μετά από μια αποτυχημένα απόπειρα ληστείας, ο ήρωας καταλήγει σε μια μεξικάνικη φυλακή. Εκεί θα πρέπει να επιβιώσει και παράλληλα να κλείσει κάποιους ανοιχτούς λογαριασμούς. Μοναδικός του φίλος στον αγώνα του είναι ένα 9χρονο αγόρι...


Αναλυτικότερα
Ωρέ, αναστήθηκε ο Mel Gibson! Εντάξει, φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς εκεί έξω δεν τον έχετε πλέον και σε τρελή υπόληψη μετά από τις real life περιπέτειες του των τελευταίων ετών που περιλαμβάνουν ολίγη από αλκοολισμό, άκρα δεξιά, αντισημιτικές δηλώσεις και γενικά μια εθνοχριστιανική παλαβομάρα που υπήρξε και η αφορμή για το γνωστό ανέκδοτο : 

Ποιά η διαφορά μεταξύ του Charlie Sheen & του Mel Gibson;
Mel Gibson : God made him crazy
Charlie Sheen : crazy made him GOD!!!

Πάντως, όπως και να έχει, προσωπικά γουστάρω πολύ τον Mel Gibson και πιστεύω ότι δεν υπήρξε κανείς καλύτερός του για αβανταδόρικους ρόλους και αμερικανοπεριπέτειες τύπου "Lethal Weapon". Εδώ, ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό του σε έναν ρόλο που πολύ απλά του πηγαίνει ΓΑΝΤΙ, περιβαλλόμενος από ένα τόσο τρελαμένο όσο και ρεαλιστικό σκηνικό. Μεξικάνικες φυλακές. Όποιος έχει δει τα πρόσφατα δημοσιεύματα και ντοκιμαντέρ που βγήκαν στη φόρα, ξέρει τι να περιμένει να δει. Το θέαμα είναι πολύχρωμο, θορυβώδες, σουρεαλιστικό με καταπληκτικούς διαλόγους (και μονολόγους του πρωταγωνιστή!) μαύρο χιούμορ, σπίρτο και σκέρτσο!

Όλα οφείλονται στο πολύ έξυπνο σενάριο που μέσα σε μια σύγχρονη βαβέλ επιτάσσει έναν αντιήρωα που σαν άλλος Οδυσσέας χρησιμοποιεί το μυαλό και την παγαποντιά του απλώς για να την παλέψει. Και αν καταφέρει να ρίξει το κορίτσι, ακόμα καλύτερα. Και αν το κορίτσι είναι μια κουρασμένη 40άρα plus με παιδί και attitude, παραδόξως δεν πειράζει, ταιριάζει απόλυτα με το "φθαρτό" στοιχείο του σκηνικού αλλά και της φιγούρας του Mel Gibson. Αυτή είναι η πιο ευχάριστη φιλμική έκπληξη της χρονιάς so far. Όσοι από εσάς έχουν απολαύσει έστω μια φορά μια αβανταδόρικη, έξυπνη ταινία παρακμής και δράσης, μη διανοηθείτε να αφήσετε αυτόν τον gringo να σας τη σκαπουλάρει!

Πόσα πιάνει ; 4 / 5