Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Uncharted – Drake's Fortune


Για να είμαι ειλικρινής, είχα μια αρνητική προδιάθεση απέναντι σε αυτό το παιχνιδάκι. Ο λόγος απλός : προκειμένου να αγοράσει κανείς Playstation 3, τουλάχιστον την περίοδο που το αγόρασα εγώ, το μοναδικό (σχεδόν) πακέτο προσφοράς που υπήρχε ήταν αυτό με την κονσόλα συν τα παιχνίδια Uncharted & Gran Turismo Prologue. Η μοναδική εναλλακτική λύση ήταν να αγοράσω το πακέτο που είχε την κονσόλα & το παιχνίδι Killzone 2, κάτι που δε θα έκανα γιατί το Killzone όσο τούμπανο γραφικό και να έχει και όσο καλό και να είναι, δεν παύει να είναι ένας τίτλος που τον τερματίζεις σε 2 με 3 απογεύματα και δεν είχα καμιά όρεξη να ξοδέψω 60 ευρώ για κάτι που μπορώ να το απολαύσω εξίσου με τα 2 ευρώ της ενοικίασης. Το ιδεατό για μένα θα ήταν να έβρισκα την κονσόλα σκέτη σε χαμηλότερη τιμή από αυτή του πακέτου προσφοράς και με τα υπόλοιπα χρήματα να αγόραζα έναν τίτλο της αρεσκείας μου. Ωστόσο αυτό δεν φάνηκε δυνατό, τόσο γιατί πλέον η στρατηγική της SONY ΕΛΛΑΣ είναι να προωθεί την κονσόλα μαζί με παιχνίδι, όσο και γιατί τα εναπομείναντα σκέτα Playstation 3 που κυκλοφορούν εκεί έξω αφενός είναι κονσόλες παλιότερης εργοστασιακής φουρνιάς, αφετέρου η τιμή τους είναι ελάχιστα (ως καθόλου) χαμηλότερη από αυτή του πακέτου προσφοράς.

Έτσι αγόρασα το προαναφερθέν πακέτο με τα 2 παιχνίδια. Και για το Gran Turismo ήμουν ΟΚ, στο κάτω κάτω αποτελεί τίτλο εγγύηση και έτσι και αλλιώς ήθελα ένα racing παιχνίδι στη συλλογή μου. Αλλά το Uncharted? Δεν γνώριζα τίποτα για αυτό το παιχνιδάκι και δεν επιθυμούσα και να μάθω, για να είμαι ειλικρινής. Οπότε, μόλις ξετύλιξα το Playstation και έφτιαξα τις αρχικές του ρυθμίσεις (είμαι ακόμα υπερβολικά ανεπρόκοπος για να ασχοληθώ να το συνδέσω και στο internet) έβαλα και το δισκάκι του Gran Turismo και χαιρόμουνα (θα μιλήσουμε και για αυτό σε μελλοντικό review) αγνοώντας επιδεικτικά το Uncharted. Έλεγα μέσα μου : “Ώστε με υποχρέωσαν να σε αγοράσω, ε? Θα σου δείξω εγώ! Θα σε αφήσω να σαπίσεις στο κουτί σου!” Ναι, τόσο μαλάκας είμαι. Συνήθως. Κάποια στιγμή που ψιλοβαρέθηκα να βλέπω το Suzuki Capuccino μου να τρώει τη σκόνη των άλλων, είπα να το δοκιμάσω. Και χάρηκα ακόμα περισσότερο.

Κατ' αρχήν, δεν πρόκειται για παιχνιδάκι. Υπερπαραγωγή είναι. Δείτε τα credits τέλους και θα καταλάβετε τι εννοώ. Πρακτικά είναι μια CGI ταινία που αναλαμβάνεις εσύ να φέρεις εις πέρας τα κομμάτια της δράσης και της εξερεύνησης. Το gameplay με μια πρόταση μπορεί να περιγραφεί ως εξής : “To Tomb Raider συναντά το Gears of War”. Τριγυρνάτε σε εξωτικά μέρη της Νοτίου Αμερικής και εξερευνάτε με στυλ και χειρισμό Tomb Raider αλλά στο πολύ πιο χαλαρό του, ενώ στις φάσεις που ανταλάσσετε πυροβολισμούς με τους εχθρούς σας ο χειρισμός πρακτικά αντιγράφει αυτόν του Gears of War με στρατηγική χρήση των στοιχείων του περιβάλλοντος για να καλύπτεστε από τα εχθρικά πυρά και να τα χρησιμοποιείτε κατάλληλα προκειμένου να βρεθείτε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους αντιπάλους σας.

Σενάριο – έχετε υπό τον έλεγχό σας τον Nate Drake, ένα ολίγον τι λαμόγιο εξερευνητή που ισχυρίζεται ότι είναι άμεσος απόγονος του μυθικού εξερευνητή Sir Francis Drake. Από την εισαγωγή του παιχνιδιού, ο Nate ανακαλύπτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο διάσημος πρόγονός σας είχε ανακαλύψει τη μυστική τοποθεσία του El Dorado, της μυθικής χρυσής πόλης των Incas. Ξεκινά λοιπόν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι με την τολμηρή ρεπόρτερ Elena και με τον ηλικιωμένο συνεργάτη του και ακόμα μεγαλύτερο λαμόγιο Sullivan, έχοντας στο κατόπι του να τον κυνηγάνε αντίπαλοι εξερευνητές, μισθοφόροι τυχοδιώκτες και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Το σενάριο είναι άμεσα επηρεασμένο από τα παιχνίδια και τις ταινίες Indiana Jones, Tomb Raider, National Treasure και ενστερνίζεται όλα τα κλισέ και τις νόρμες που περιμένεις να δεις. Εξωτικά τοπία, εκρήξεις, ατμοσφαιρικές τοποθεσίες, γραφικοί χαρακτήρες, μια δόση από supernatural και φυσικά στο τέλος σώζεις τον κόσμο και κερδίζεις και το κορίτσι. Ωστόσο, όλα είναι δοσμένα με τόσο άψογο, χολυγουντιανό τρόπο, που ουδέποτε σε ενοχλεί η όλη προβλεψιμότητα του σεναρίου, στο κάτω κάτω για παιχνίδι δράσης μιλάμε, ούτε για κινηματογραφική ταινία, ούτε για adventure game. Οπότε, το σκριπτ στην περίπτωση του Uncharted κρίνεται τουλάχιστον επαρκέστατο.

Γραφικά – με μια λέξη : Απολαυστικά. Αν και η ανάλυση του παιχνιδιού είναι στα 720p εντούτοις αυτό δεν έχει καμία σημασία. Κάθε λεπτομέρεια στο Uncharted αποτελεί κομψό γλύκισμα για το μάτι. Ο τίτλος είναι ταμάμ για να επιδείξετε τις γραφικές δυνατότητες της νέας σας κονσόλας και την ανάλυση της τηλεόρασής σας στους φίλους σας. Τα φύλλα στα δέντρα κουνιούνται με το παραμικρό αεράκι, θάμνοι και φυλλωσιές στολίζουν το εξωτικό τοπίο και εντυπωσιάζουν με τη λεπτομέρειά τους, οι τοίχοι έχουν άψογη, σχεδόν αληθινή υφή, ξασπρισμένα κόκαλα αντανακλούν το φώς του πυρσού σας σε ανήλιαγους τάφους και παράγουν ρεαλιστικές, τρομακτικές σκιές. Ο χαρακτήρας σας έχει απίστευτα φυσική κίνηση, από τα ρούχα του στάζουν νερά και στεγνώνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου αφότου τον βουτήξετε σε υγρό στοιχείο, το πρόσωπό του παίρνει συνεχώς διάφορες εκφράσεις, ειδικά αν βρεθεί σε καταστάσεις που απειλέιται άμεσα η ζωή του (ειδικά αν κάποιος ρίξει χειροβομβίδα προς το μέρος του). Μοναδικά παραπονάκια, οι μεγάλες εκρήξεις που θα μπορούσαν να είχαν δουλευτεί καλύτερα και η περιορισμένη αλληλεπίδραση με τα αντικείμενα του περιβάλλοντος.

Ήχος – επαρκέστατος με καλογραμμένους και καλοειπωμένους διάλογους, ειδικά των 3 πρωταγωνιστών. Ο Nate συγκεκριμένα δε βάζει γλώσσα μέσα και πολλές φορές θα τον πιάσετε να γκρινιάζει, να βρίζει μέσα από τα δόντια του και να μουρμουράει όταν τον στριμώχνουν οι εχθροί. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται μια χαρά (με εξαίρεση κάποια δυνατότερα περίστροφα που δεν έχουν κάποιον ήχο που να αποτυπώνει επαρκώς την ισχύ τους). Νερά κελαρίζουν με κρυστάλλινη ποιότητα, εχθροί σας απειλούν και προσπαθούν να σας ψαρώσουν χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία από ατάκες, εξωτικές προφορές και καλή ηθοποιία στην εκφώνησή τους. Με άλλα λόγια, μια χαρά είναι ο ήχος που συμπληρώνεται από ένα ατμοσφαιρικό soundtrack, υποτονικό στο μεγαλύτερο μέρος του αλλά με τις απαραίτητες κορυφώσεις όταν η στιγμή το απαιτεί, χωρίς ωστόσο και να έχει αυτό το κάτι που θα τον αναδείξει σε ιδιαίτερα αξιοσημείωτο επίπεδο, σαν και αυτόν του Gran Turismo ή του Metal Gear Solid 4

Gameplay – στιβαρός, καλός χειρισμός που αξιοποιεί έξυπνα τις εξτρά δυνατότητες του SIXAXIS χειριστηρίου της κονσόλας. Πολύ καλή δουλειά έγινε στην κάμερα που ελέγχεται γρήγορα και άμεσα από τον παίκτη και σχεδόν ποτέ δε σας προκαλεί πρόβλημα. Ο Nate ανταποκρίνεται άμεσα και δίχως λάθη στις εντολές σας. Ένα μικρό μπλέξιμο μπορεί να έχετε με το χειρισμό όταν ο χαρακτήρας σας καλύπτεται πίσω από τοίχους και εμπόδια, αλλά δεν πρόκειται για κάτι που θα σας προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. Οι ανταλλαγές πυροβολισμών διεξάγονται ομαλά αν και σε κάποιες φάσεις τείνουν να αυξάνουν απότομα τη δυσκολία τους. Θα βρεθείτε αρκετές φορές στη δυσάρεστη θέση να ξαναπαίξετε τη μονομαχία από την αρχή γιατί δεχτήκατε από το πουθενά μια σφαίρα στο δόξα πατρί. Ενώ ο χαρακτήρας σας τείνει να πεθαίνει σχετικά εύκολα με λίγους μόνο πυροβολισμούς, οι εχθροί παρουσιάζουν μια αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα, μπορούν άνετα να δεχτούν 5 και 6 σφαίρες στο σώμα και εντούτοις να συνεχίσουν να σας επιτίθονται. Βέβαια, υπάρχουν και τα head shots που κάνουν την κατάσταση πιο εύκολη, αλλά αυτά γίνονται δύσκολα και παραδόξως πιάνουν πολύ καλύτερα με τα απλά περίστροφα, παρά με τις θεωρητικά ισχυρότερες rifles. Στον αντίποδα, το κομμάτι της εξερεύνησης είναι αρκετά εύκολο και γραμμικό και ο χειρισμός του παιχνιδιού τείνει να επιδεικνύει μεγάλη ελαστικότητα στα δικά σας σφάλματα και ανακρίβειες. Τέλος, το κομμάτι της μάχης σώμα με σώμα είναι σχετικά αδούλευτο αλλά ευτυχώς δε θα χρειαστεί σχεδόν ποτέ να το χρησιμοποιήσετε.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων, η οποία είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη και καλοδουλεμένη. Οι εχθροί σας καλύπτονται από τα πυρά σας, κάνουν κυκλοτικές κινήσεις προκειμένου να σας την πέσουν από παντού και χρησιμοποιούν χειροβομβίδες αν διαπιστώσουν ότι έχετε ταμπουρωθεί κάπου για πολή ώρα. Το ίδιο ισχύει και με την τεχνητή νοημοσύνη των συνεργατών σας, στις λίγες περιπτώσεις που θα βρεθείτε να πολεμάτε με αυτούς στο πλευρό σας. Το παιχνίδι τερματίζεται κατά μέσο όρο σε 3 με 4 χαλαρά απογεύματα, διάρκεια καλή για τίτλο του είδους. Για όσους από εσάς γουστάρουν παραπάνω υπάρχει η συλλογή με τα τρόπαια που μαζεύει ο Nate στη διάρκεια του παιχνιδιού. Θησαυροί και κομψοτεχνήματα που είναι καλά κρυμμένα σε διάφορες τοποθεσίες και με αυτά φτιάχνετε μια μικρή συλλογή την οποία μπορείτε να την καμαρώσετε όποια στιγμή θέλετε. Επίσης ανάλογα με την απόδοση σας στο παιχνίδι, ξεκλειδώνονται διάφορα achievments, τίτλοι που πιστοποιούν τα κατορθώματα σας με ένα σύστημα ανάλογο με αυτό των παιχνιδιών του XBOX 360, με τα οποία μπορείτε να καυχιέστε, ακόμα και online.

Ρεζουμέ – το Uncharted – Drake's Fortune είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό παιχνίδι. Προσφέρεται για γρήγορη, ανάλαφρη ψυχαγωγία κινηματογραφικών προδιαγραφών και εγγυάται να σας κάνει να περάσετε ευχάριστα κάποια απογεύματα. Έχοντας βγει σε platinum έκδοση και με τιμή που μπορεί και να κυμαίνεται σε κάτω από 20 ευρώ σε ορισμένα καταστήματα, είναι μια καλή αγορά για τη συλλογή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: