Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Nightwatch


Μην το μπερδεύετε με το πρώτο, ομώνυμο έργο της γνωστής Ρώσικης τριλογίάς φαντασίας. Το εδώ Nightwatch είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που θυμίζει κάτι από “Seven” από τη Dimension, ίσως τη μόνη “μεγάλη” εταιρία που ακόμα παίρνει κάπως στα σοβαρα τις ταινίες σκοτεινής φαντασίας και τρόμου. Εντύπωση προκαλούν τα δυνατά ονόματα! Nick Nolte & Ewan McGregor σαν πρωταγωνιστικό δίδυμο, αλλά το όλο cast κυριολεκτικά λάμπει καθώς όλες σχεδόν οι φάτσες που θα δεις σε αυτό το εργάκι θα σου είναι και από κάπου αλλού γνωστές.

To στόρυ – ένας νεαρός φοιτητής προκειμένου να συμπληρώσει ένα εξτρά χαρτζηλίκι πιάνει δουλειά σαν νυχτοφύλακας στο νεκροτομείο της ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο όπου φοιτεί. Σύντομα όμως θα μπλεχτεί στον ιστό κάποιου μανιακού δολοφόνου που αρέσκεται να ερωτοτροπεί με τα θύματά του μετά θάνατον. Και το σημαντικότερο όλων – δείχνει να είναι κάποιος που τον γνωρίζει, από το κοντινό του περιβάλλον και έχει προφανώς σκοπό να τον ενοχοποιήσει για τα εγκλήματά του. Το πιο χαρακτηριστικό ελάττωμα σε αυτό το εργάκιν είναι το pacing : ξεκινάει πολύ αργά! Με διάρκεια γύρω στα 95 λεπτά, παρόλα αυτά μέσα στην πρώτη ώρα δε γίνεται τίποτα! Έτσι το τέλος της που συμπικνώνεται στο τελευταίο μισάωρο είναι βεβιασμένο και κάπως πρόχειρα δοσμένο, ενώ το όλο μυστήριο ξεδιαλύνεται αρκετά πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους και μάλιστα με τρόπο που μάλλον χαρακτηρίζεται άγαρμπος.

Παρόλα αυτά, έχει τις αρετές του. Είναι ατμοσφαιρικό με φωτογραφία και σκηνοθεσία που θα σου θυμίσει τις παλιές καλές μέρες του Dario Argento. Έχει μια όμορφη, ισορροπημένη αληθοφάνεια στη δράση του, που δένει αρμονικά με τη συνολική υποτονικότητα και την εσωστρέφειά του σαν ταινία. Οι ερμηνείες είναι συμπαθείς, αν και οι χαρακτήρες δεν παρουσιάζονται επαρκώς. Καλοί, ενδιαφέροντες διάλογοι. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα περισσότερο αίμα και gore, ειδικά από μια ταινία που πραγματεύεται με αντικείμενα όπως νεκροτομεία, νεκροφιλία και φόνους. Εντούτοις στέκει μια χαρά ως έχει και σίγουρα θα αρέσει στους φανς αυτού του είδους ταινιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: