Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Hitchcock



Μάστορας : Sacha Gervasi
Παίχτες : Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson 
Με δυο λογάκια :
Το 1959, ο Alfred Hitchcock και η σύζυγός του, Alma, βρίσκονται στην κορυφή της επιτυχίας. Τότε, ο μεγάλος σκηνοθέτης παθιάζεται με μια ιστορία και σε πείσμα όλων βάζει μπροστά για να την κάνει ταινία, με προσωπικό κόστος, το κύρος του πληγωμένο και την φήμη του κατακερματισμένη. Επιπλέον, η οικογενειακή του γαλήνη διαταράσσονται, τα σινεμά τον μποϊκοτάρουν και η υγεία του είναι ασταθής. Όμως παραμένει σταθερός στην δημιουργία του «Psycho», που έμελλε να είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του…


Αναλυτικότερα :
Προσωπικά μια χαρά ευχαριστήθηκα το «Hitchcock», αλλά μπορώ να φανταστώ το γιατί δεν θα ευχαριστήσει τους θερμόαιμους οπαδούς του μεγάλου σκηνοθέτη. Έχοντας μεγάλα αστέρια του θεάματος (Jessica Biel, Scarlet Johanssen, Helen Mirren που δίνει και την καλύτερη ερμηνεία στην ταινία) μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση από τον Anthony Hopkins, το Hitchock είναι ένα παράξενο μείγμα που προσπαθεί να δώσει λίγο από όλα : μια ματιά στο κλίμα της εποχής, μια ιδέα του τι έτρεχε στο κεφάλι του μεγάλου σκηνοθέτη, μια υποψία της αληθινής ιστορίας των εγκλημάτων του  Ed Gein που ενέμπνευσαν το βιβλίο και την ταινία, ολίγη από love story και ίντριγκα, ολίγη από την ψύχωση που περιοδικά ανέπτυσσε ο Hitchcock με τις πρωταγωνίστριές του.

Και εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Στο λίγο από όλα, στην τόσο επιφανειακή αντιμετώπιση των πολλών (υπερβολικά πολλών) θεμάτων που ανοίγει, που σχεδόν πάντα μεταφράζεται σε "πολλά από τίποτα". Αν και εξαιρετικά παιγμένο και γυρισμένο, καμία από τις υπο-ιστορίες του δεν απογειώνεται, ενίοτε τα διάφορα στοιχεία του δείχνουν άσχετα μεταξύ τους και κάποια λίγα από αυτά δείχνουν τελείως παράταιρα. Βασικά, το πλέον διασκεδαστικό κομμάτι του, είναι εκείνο που αφορά το casting, το γράψιμο και την κινηματογράφιση του «Psycho». Για μένα που δεν έχω ξαναδεί ταινία ή ντοκιμαντέρ σχετικά με τον μεγάλο σκηνοθέτη, μια χαρά με κάλυψε. Αλλά όσοι θέλουν κάτι πιο ουσιαστικό και βαθύ, δεν θα ικανοποιηθούν εδώ.  

Πόσα πιάνει; 3 / 5 

1 σχόλιο:

Thanos S. είπε...

εμενα παλι μυο αρεσε πολυ το βρηκα φοβερα πρωτοτυπο