Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Argo (Επιχείρηση : Argo)


Μάστορας : Ben Affleck
Παίχτες : Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman
Με δυο λογάκια :
Η επιχείρηση να αποσπαστούν 6 Αμερικάνοι φυγάδες από το Ιράν – μεταμφιεσμένοι σε κινηματογραφικό συνεργείο ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που προέκυψε από την συνεργαγία της CIA με την κυβέρνηση του Καναδά, μια περίοδο που το Ιράν βρισκόταν σε καθεστώς επανάστασης.


Αναλυτικότερα :
Εντάξει. Όποιος δεν έχει ακόμη ακουστά το Argo, ούτε καν σαν τίτλο, μάλλον ζει σε άλλο πλανήτη. Ένεκα της τεράστιας δημοσιότητας, της ακόμη μεγαλύτερης προβολής που δέχτηκε και λίγες ώρες πριν την (μάλλον αναπόφευκτη) βράβευσή του με Oscar καλύτερης ταινίας, η Καμαριέρα αποπειράται να απαντήσει στο ερώτημα : είναι τελικά τόσο καλό ή μια υπερπροβεβλημένη πατάτα; Λοιπόν, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, στο τεχνικόν του θέματος η ταινία είναι μια χαρά. Ωραία και εξόχως πρωτότυπη ιστορία, ερμηνείες, ρυθμοί, μοντάζ, όλα είναι κορυφαίου επιπέδου. Η σκηνοθετική ματιά του Affleck είναι στερεή και ντούρα, αν και λιγάκι παλιομοδίτικη, αντανακλώντας το κλίμα της εποχής και συνεπικουρούμενη από την «ξεθωριασμένη» φωτογραφία. Ναι, λοιπόν, το Argo είναι όντως μια καλή ταινία

… απλά ότι τόσο πολύ όσο μας θέλουν να πιστέψουμε. Με την ανάπτυξη των χαρακτήρων να γίνεται στο ελάχιστο, οι περισσότεροι πρωταγωνιστές είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων αδιάφοροι, στην χειρότερη αντιπαθείς προς τον θεατή. Η ταινία έχει μια σαφέστατα φιλοαμερικάνικη οπτική, παρουσιάζοντας τους Ιρανούς… κάπως σαν εξαγριωμένα ζόμπι (βασικά, πλάνα της θύμιζαν σκηνές από το Resident Evil 5!) και περνώντας κάτω από το χαλί το γεγονός ότι η όλη φάση στράβωσε εξαιτίας της παρέμβασης της Αμερικής να τοποθετήσει στην περιοχή έναν τύραννο που εξυπηρετούσε τα δικά της συμφέροντα, όσον αφορά το πετρέλαιο. Η ταινία στο δεύτερο μισό της κάνει αναπόφευκτα κοιλιά, ενώ οι αναφορές στην περίφημη ψεύτικη ταινία Argo είναι απειροελάχιστες. To τελευταίο κομμάτι της, με το αριστοτεχνικά κλιμακούμενο suspense σαφέστατα σώζει τα πράματα και γέρνει την ζυγαριά υπέρ των θετικών στοιχείων της ταινίας.

Ρεζουμέ :
Υπερπροβεβλημένο και με ένα γιγάντιο hype να το συνοδεύει, το Argo είναι σαφέστατα μια καλή ταινία, απλά όχι τόσο πολύ καλή. Επιπλέον, το γεγονός ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία τρόπον τινά δένει τα χέρια του μάστορα όσον αφορά την πλοκή, και έτσι τα πράματα είναι μοιραία πολύ περισσότερο «στεγνά» από όσο περιμέναμε σε μια μεγάλη χολυγουντιανή παραγωγή.  

Πόσα πιάνει; 3¾   / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: