Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Life of Pi (Η Ζωή του Πι)


Μάστορας : Ang Lee
Παίχτες : Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain 
Με δυο λογάκια :
Ένα αγόρι που επιβιώνει το ναυάγιο του πλοίου που επέβαινε με την οικογένειά του, θα ζήσει ένα μαγικό ταξίδι μέσα σε μια σχεδία… με μοναδική του παρέα μια τίγρη…


Αναλυτικότερα :
Πολλά πολλά και καλά πράματα μονάχα μπορείς να πεις για την τελευταία ταινία του μεγάλου Ang Lee και βασικά υποθέτω ότι πάνω κάτω όλοι εκεί έξω έχετε ακούσει ότι «Η Ζωή του Πι» είναι όντως μια πολύ καλή ταινία. Κατ’ αρχήν, το 3D της ήταν απίστευτο και πραγματικά άξιζε να τη δει κάποιος τότε που προβαλλόταν στους σινεμάδες (ίσως κάποιες αίθουσες να το παίζουν ακόμη). Δεύτερον, το Life of Pi είναι ένα εξαιρετικό φανταστικό παραμύθι με απευθείας ανοιχτό αλληγορικό παράθυρο με την πραγματικότητα, που ανοίγει ακόμη περισσότερο στο απρόσμενο φινάλε. Επιπλέον, σαν κάθε πραγματικά καλό παραμύθι, έχει κορυφαία καλλιτεχνική επιμέλεια, τόσο οπτικά, όσο και μουσικά, μέσω της υπέροχης μουσικής του Mychael Danna.

Ο νεοφερμένος Suraj Sharma δίνει μια όμορφη και θαραλλέα ερμηνεία, με πολλή ψυχή και κάτι μου λέει ότι θα το ξαναδούμε αυτό το παλικαράκι σε αρκετές ταινίες στο μέλλον. Ο Lee σκηνοθετεί σφιχτά, αν και κάποιες δυσαναλογίες στο screenplay κάνουν την ταινία να τείνει πολύ περισσότερο στο αμιγώς οπτικό κομμάτι της, παρά στην δύναμη της ίδιας της διήγησης. Εντάξει, σαφέστατα μια ταινία η οποία περιλαμβάνει όλα κι όλα μια βάρκα, ένα αγόρι και μια τίγρη, είναι πολύ δύσκολο να γίνει ενδιαφέρουσα και να κεντρίζει αδιάλειπτα την προσοχή του θεατή. Υπόψην, δεν έχω διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο του Yann Martel, ίσως το Life of Pi να έχει να πει πολλά περισσότερα σε όσους το έχουν ήδη διαβάσει.

Πέραν τούτου, μοναδικό μου παραπονάκι είναι ίσως το θέμα της θρησκείας που ίσως να είναι κομματάκι πιο τονισμένο και κάπως μας το «ταΐζουν» λιγουλάκι περισσότερο από όσο θα χρειαζόταν.  

Πόσα πιάνει; 3 ¾ / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: