Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Real Steel


Μάστορας : Shawn Levy
Παίχτες : Hugh Jackman, Evangeline Lilly and Dakota Goyo
Με δυο λογάκια :
Στο κοντινό μέλλον όπου οι αγώνες πυγμαχίας με ρομπότ είναι το πιο δημοφιλές σπορ, ένας επιπόλαιος χειριστής ρομπότ αγωνίζεται για να επιβιώσει στο σκληρό αυτό χώρο. Μέσα στις όλες δυσκολίες του, υποχρεώνεται να περάσει χρόνο με τον γιό του που τον είχε εγκαταλείψει σχεδόν από τότε που γεννήθηκε. Πατέρας και γιός δυσκολεύονται να τα βρουν, αλλά τους ενώνει το κοινό τους πάθος για το άθλημα και η ανακάλυψη ενός εγκαταλειμμένου παλιού ρομπότ πυγμάχου που αποδεικνύεται χρυσό αουτσάιντερ.


Αναλυτικότερα :
Εντάξει. Ακούγεται χαζό. Ρομπότ πυγμάχοι; Έλεος! Δηλαδή σαν πόκεμον, ντίτζιμον και τα άλλα τα καριολίκια σαν σβούρες που χτυπάνε μεταξύ τους, αλλά σε κανονική ταινία; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω! Με έκπληξή μου λοιπόν είδα ότι το σενάριο είναι βασισμένο σε ένα διήγημα του Richard Matheson. Και από τα credits σου κάνει σαφέστατο ότι το υπάρχει μια ποιότητα σε αυτή την ταινία. Όμορφα,, ανοιχτά πλάνα, μουσικάρα από Danny Elfman και τα φράγκα του μπάρμπα Spielberg στην παραγωγή. «Βρε», λέω μέσα μου, «μήπως να το ξανασκεφτώ;»

Λοιπόν, δεν περίμενα με τίποτα τοReal Steelνα είναι τόσο καλό. Βασικά, είναι μια ιστορία πατέρα γιού, η οποία δένει απρόσμενα καλά με το θέμα των πυγμαχιών και παντρεύει άψογα τη συγκίνηση με την πόρωση, το συναίσθημα με τη το πουταναριό που γίνεται όταν τα ρομπότ αλληλοσφάζονται στο ρινγκ υπό το συνεχές σφυροκόπημα hardcore-ξέρω-γω-τι μουσικής! Εξαιρετικοί χαρακτήρες που σε κάνουν ειλικρινά να «νοιάζεσαι» για αυτούς, ωραίοι διάλογοι, χωρίς μελούρα και εξυπνακίστικες ατάκες. Εντάξει, είναι βυθισμένο μέχρι τα μπούνια σε όλα τα κλισέ που περιμένεις να δεις από ένα «Rocky». Αλλά τα εξυπηρετεί τόσο καλά, που δεν μπορείς πολύ απλά να μην συγκινηθείς, να μην πορωθείς, γενικά να μη νιώσεις αυτό που έχει να σου προσφέρει το Real Steel.

Εξαιρετικές ερμηνείες, από τους Hugh Jackman, Dakota Goya & Evangeline Lilly. Κορυφαία εφέ – τα ρομπότ δείχνουν απρόσμενα «αληθινά» μουσικάρες (αυτό είναι ένα soundtrack που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε συλλογή) υποδειγματική σκηνοθεσία και φωτογραφία, δηλαδή τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς;  Το Real Steel είναι υπόδειγμα Χολυγουντιανού παραμυθιού. Για τέτοιες ταινίες φτιάχτηκαν εξαρχής τα μεγάλα στούντιο. Απλά εξαιρετικό.

Πόσα πιάνει; 4 / 5 και λίγα του βάζω 

Δεν υπάρχουν σχόλια: