Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Never Let Me Go (Μη με Αφήσεις Ποτέ)


Μάστορας : Mark Romanek
Παίχτες : Keira Knightley, Carey Mulligan & Andrew Garfield
Με δυο λογάκια :
Η ταινία ακολουθεί τα βήματα της ζωής 3 νέων και τις διακυμάνσεις των σχέσεών τους καθώς τα χρόνια περνούν από τη νηπιακή ηλικία έως την ενηλικίωση. Όλα αυτά, διαδραματίζονται σε ένα εναλλακτικό παρών όπου η κλωνοποίηση ατόμων είναι παγιωμένη τακτική και οι κλώνοι μεγαλώνουν ελεγχόμενα σε κρατικά ιδρύματα και παρακολουθούνται στενά προκειμένου όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή να μπορούν να λειτουργήσουν σαν δότες οργάνων. Αυτά τα δυστυχισμένα πλάσματα μεγαλώνουν σε μακάβρια ιδρύματα σαν ορφανοτροφεία και διοχετεύονται σε διάφορους ξενώνες και οργανισμούς κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής τους.

Αναλυτικότερα :
Αν μη τι άλλο, δεν έχεις ουδεμία στιγμή την αμφιβολία ότι αυτή η ταινιούλα είναι κάργα λογοτεχνική. Βασίζεται στο ομώνυμο πολύ επιτυχημένο διήγημα και πρόκειται για μια πολύ πιστή και συνάμα σωστά προσαρμοσμένη μεταφορά στο κινηματογραφικό μέσον. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ λίγα τα αρνητικά στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς και να προσάψει στο “Never Let Me Go”. Οι ερμηνείες είναι καταπληκτικές, το ίδιο και οι διάλογοι, η φωτογραφία που τονίζει τη σχεδόν ονειρική ατμόσφαιρα, η σκηνοθεσία κλπ. Πολύ αξιόλογος επίσης είναι ο τρόπος που χειρίζονται το συναισθηματικό στοιχείο, χωρίς ίχνος μελούρας, λιτά, σχεδόν σπαρτιάτικα. Αν μη τι άλλο, εδώ έχουν πολλή περισσότερη σημασία οι εκφράσεις και τα όσα υπαινίσσονται, παρά τα όσα λέγονται στους έτσι και αλλιώς πολύ λίγους διαλόγους της ταινίας.

Αν κάτι αξίζει να ειπωθεί για αυτή την ταινία, είναι το ότι είναι ιδιαίτερα θλιβερή όσον αφορά την έκβασή της, συνεπώς αν δεν θέλεις να σου χαλάσει η διάθεση, καλύτερα να την αποφύγεις. Αν και κατά καιρούς την κοιλίτσα του την κάνει, το “Never Let Me Go” είναι κατά τα άλλα, είναι ένα εξαιρετικά φτιαγμένο και δυνατό έργο, κορυφαίο σε κάθε επιμέρους τομέα του. Στα συν και το καταπληκτικό soundtrack.

Πόσα πιάνει; 4 / 5

1 σχόλιο:

Thanos S. είπε...

και μόνο που παίζει η kyra +1 ;) ωραία πλοκή