Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Monster Vault


Συγγραφέας : Rodney Thompson, Logan Bonner, Matthew Sernett
Εκδοτική : Wizards of the Coast
Τιμή : 30 euro
Με δυο λογάκια :
Πρόκειται για το Monster Manual της σειράς “Dungeons & Dragons Essentials”, ένας τόμος που περιέχει όλα τα βασικά τέρατα που θα χρειαστεί ο dungeon master για το παιχνίδι του.

Αναλυτικότερα :
Το βιβλίο αρχίζει με ένα εύχρηστο ευρετήριο, το “Monsters A to Z” που απαριθμεί τα τέρατα του παιχνιδιού με αλφαβητική σειρά. Συνεχίζει με το μίνι κεφάλαιο “Monster Statistic blocks” όπου αναφέρεται και επεξηγείται με λιτό αλλά περιεκτικό τρόπο οτιδήποτε μπορεί να συναντήσει ο αναγνώστης που να αφορά τις στατιστικές των τεράτων. Χωρίς πολλά πολλά, περνάει στην αναλυτική παρουσίαση του καθενός τέρατος, που περιλαμβάνει τις στατιστικές του και το συνοδό του κείμενο.

Οι στατιστικές σε μορφή και οργάνωση είναι ίδιες με αυτές του Monster Manual 3, κοινώς είναι οι πλέον σύγχρονες, πρακτικές και άρτιες που έχουν υπάρξει σε monster manual, στην ιστορία του παιχνιδιού. Αυτό είναι μια παραδοχή που ομολογούν καθολικά ακόμα και οι πολέμιοι της τέταρτης έκδοσης. Το συνοδό κείμενο κάθε τέρατος είναι μια ικανοποιητικού μεγέθους έκθεση που περιλαμβάνει από την περιγραφή μέχρι την οικολογία, τις συνήθειες, τη συμπεριφορά, μύθους και ιστορίες γύρω από το κάθε ένα. Πρόκειται για εξίσου εξαιρετική δουλειά που προάγει πολύ το roleplay αλλά και εμπλουτίζει τις περιγραφές του DM. Επίσης πολύ θετικό είναι ότι σχεδόν σε κάθε τέρας, περιλαμβάνονται τουλάχιστον άλλες 2 παραλλαγές του και ενίοτε 5 και 6 και 7, ιδιαίτερα εκεί που παρουσιάζονται στατιστικές πλασμάτων που αποτελούν συνάμα και player races (humans, elves, dwarves κλπ) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή ως ολοκληρωμένοι NPC's με μηδενική απαιτούμενη προετοιμασία από μεριάς του Dungeon Master.

Το βιβλίο κλείνει με το “Appendix : Animals” που αφορά τις στατιστικές από τα “απλά” ζώα, υποζύγια και θηρία που μπορούν να συναντήσουν οι παίκτες στο παιχνίδι. Ακολουθεί το “Glossary” όπου επεξηγούνται όλοι οι όροι του παιχνιδιού που δεν έχουν να κάνουν με τις στατιστικές των τεράτων, αλλά συναντιώνται παρόλα αυτά στο βιβλίο. Τέλος, ένα πρακτικό ένθετο, το “Monsters by Level” κατατάσσει όλα τα τέρατα του βιβλίου με βάση το level τους, προκειμένου να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τον DM να οργανώσει τα encounters που θα βγάλει στους παίκτες του.

Εμφάνιση / Δέσιμο :
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό Box Set. Το κουτί καθεαυτό είναι παρόμοιας εμφάνισης, σκληρότητας και σύστασης με το αντίστοιχο του Red Box, δηλαδή μιλάμε για γερή, στιβαρή κατασκευή. Εντός, περιέχει το softcover βιβλίο, μια μικρή περιπέτεια, δεμένη με συνδετήρα, έναν poster χάρτη της περιπέτειας και tiles των τεράτων από χοντρό χαρτόνι, διπλής όψεως, η μια με “κανονικό” border και η άλλη με την ίδια εικόνα του τέρατος, αλλά με κόκκινο border που αντιπροσωπεύει την “blooded” condition. Η περιπέτεια καθεαυτή είναι αδιάφορη, όπως και τα σχετικά poster της, αλλά προτιμώ προσωπικά να την βλέπω σαν ένα “δωράκι” που συνοδεύει την αγορα του βιβλίου και των tokens, καθώς αυτά απαρτίζουν το 100% των λόγων που μπορεί να έχει κανείς για να αγοράσει αυτό το πακέτο.


Το βιβλίο είναι ίδιων διαστάσεων και δεσίματος με τα υπόλοιπα της σειράς D&D Essentials. Αν εξαιρέσεις το αδέξιο εξώφυλλο, το εσωτερικό του συνοδεύεται από αξιόλογο artwork μιας πληθώρας fantasy καλλιτεχνών, αν και έχουμε δει στα αντίστοιχα παλιότερα βιβλία της Wizards σαφέστατα ανώτερα δείγματα τέχνης. Επιπλέον φάουλ στο artwork είναι ότι συχνά πυκνά, λόγω περιορισμών του χώρου, δεν παρατίθεται ολόκληρη η εικόνα του τέρατος, αλλά το τμήμα της που απεικονίζεται και στο αντίστοιχο token.


Τα tokens είναι εξαιρετικής ποιότητας, αρκετά χοντρά και ανθεκτικά στις κακουχίες και απρόσμενα πολλά σε αριθμό. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι σχεδόν όλες τις φορές περιλαμβάνονται πολλαπλά αντίτυπα του ίδιου τέρατος, αν θέλετε να προσθέσετε παραπάνω του ενός στις μάχες σας. Πολύ βολεύει και το γεγονός ότι από τη μια μεριά του κάθε token απεικονίζεται η “κανονική” κατάσταση του τέρατος και από την ανάποδη η blooded condition που αμφότερες συμβολίζονται με διαφορετικού χρώματος border. Επιπλέον περιλαμβάνονται μαυρα, γενικότερης χρήσης tokens που αντιπροσωπευουν swarms, minions αλλά και “δαχτυλίδια” στα οποία προσαρμόζονται άλλα tokens προκειμένου να συμβολίσουν ένα δεδομένο τέρας μεγαλύτερου μεγέθους από το συνηθισμένο.

Ρεζουμέ :
Καταπληκτικό πακέτο, ίσως το πλέον ελκυστικό και φροντισμένο από όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της σειράς Essentials. Το βιβλίο, παρά την κάπως αδέξια εμφάνισή του είναι εξαιρετικό, πολύ χρηστικό και με πολύ “fluff” υλικό που δίνει πνοή ζωής σε κάθε campaign. Σαφέστατα, οι πιο βετεράνοι παίκτες, δε θα διαβάσουν πολλά καινούρια πράγματα, που να μην τα έχουν ξαναδεί, στις ecologies των συμπεριλαμβανομένων τεράτων. Όπως και μπορεί να ξενίσουν με την απουσία κάποιων “κλασικών” τεράτων και την προσθήκη κάποιων νέων. Αλλά αυτό είναι μια τακτική που ανέκαθεν γινόταν σε κάθε καινούρια ανατύπωση του παιχνιδιού και όπως και να έχει, το Monster Vault είναι το λιγότερο καινοτόμο και παρεμβατικό σε σχέση με τους προκατόχους του. Κοινώς, πάνω από το 95% των τεράτων που θέλει ο DM να συμπεριλάβει στο campaign του, υπάρχουν και εδώ, ειδικά αν οι καταβολές του DM είναι από την τρίτη έκδοση.

Το Monster Vault συνίσταται για αγορά και με κλειστά τα μάτια, τουλάχιστον αν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς – έστω και επιδερμικά – με την τέταρτη έκδοση του παιχνιδιού. Βασικά, για να απολαύσεις πλέον το Dungeons & Dragons χωρίς να χάνεις και πολλά πράγματα, χρειάζεσαι μόνο τα “Heroes of the Fallen Lands”, “Dungeon Master's Guide” & “Monster Vault”.

Πόσα πιάνει; 5 / 5