Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Brooklyn's Finest (Η Σκοτεινή Πλευρά του Νόμου)


Μάστορας : Antoine Fuqua
Παίχτες : Richard Gere , Don Cheadle , Ethan Hawke , Wesley Snipes , Vincent D'Onofrio
Πόσα πιάνει; 4 / 5
Με δυό λογάκια :
Μια βαθιά και πλήρως απομυθοποιητική ματιά στους παράλληλους βίους 3 αστυνομικών του Brooklyn. Ο ένας (Geere) είναι ένας αλκοολικός που του απομένουν λίγες μέρες μέχρι τη σύνταξη. Ο δεύτερος (Hawke) είναι ένας εξαρτημένος από τα χαρτιά, χρεωκοπημένος οικογενειάρχης που προσπαθεί να παρακρατήσει χρήματα από όπου μπορεί. Ο τρίτος (Cheadle) δουλεύει σαν μυστικός, με τα νεύρα του σπασμένα και με τους δεσμούς φιλίας (είναι πάντα απόλαυση να βλέπεις στην οθόνη τον Wesley Snipes – πού χάθηκε αυτό το παλικάρι τόσα χρόνια;) που κάνει χρησιμοποιώντας τη μυστική του ταυτότητα, να τον βάζουν σε ηθικά δηλίμματα...

Αναλυτικότερα :
Ξέρω τι σκέφτεσαι όταν ακούς Αμερικάνικη αστυνομική ταινία. Πολλές μπαλωθιές, πολλά “Freeze Motherfucker” και “... you have the right to remain silent...”, μαυρίδια με κραυγαλέα γυαλιστερά κοσμήματα, φαρδιά παντελόνια και όπλιμένα σαν αστακούς που επικοινωνούν με βρισιές και όλες τις σχετικές παρεμφερείς παπαριές. Σωστά; ε, καμία σχέση! Ευτυχώς. Το “Brooklyn's Finest” αφήνει τους εντυπωσιασμούς και τις συμβάσεις κατά μέρος και ρίχνει το βάρος στους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν. Άνθρωποι καθημερινοί που απλά προσπαθούν να την παλέψουν σε ένα επάγγελμα δύσκολο και ψυχοφθόρο, ενώ η διαφθορά, το βόλεμα και η καθημερινότητα κατατρώνε τον ψυχισμό τους. Τα πάθη τους και οι συνθήκες της δουλειάς τους απεικονίζοντας με ένα σχεδόν πρωτόγνωρα απομυθοποιητικό, ρεαλιστικό τρόπο, δημιουργώντας ένα σύνολο εικόνων μουντό, απαισιόδοξο, “λερωμένο”. Σε αυτό συμβάλλουν η ρεαλιστική φωτογραφία με την περιορισμένη χρωματική παλέττα και φυσικά οι πολύ καλές ερμηνείες από 3 επιτυχημένους (τόσο εμπορικά όσο και ποιοτικά) πρωταγωνιστές.

Η ταινία αποφεύγει να διαχωρίζει τις καταστάσεις μεταξύ άσπρου και μαύρου. Τα πάντα κινούνται εντός μιας αχανούς γκρίζας ζώνης, ακριβώς όπως και στην πραγματικότητα. Τα πάθη και τα διλήμματα των χαρακτήρων δεν είναι από μόνα τους “καλόβουλα” ή “κακόβουλα”. Δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν τις επιλογές τους με το πάσο τους, μετά από σκέψη και ανάλυση. Όλα αυτά, διαδραματίζονται με φόντο το μοναδικό τους κοινό σημείο : τη δουλειά στο αστυνομικό τμήμα. Κάποιες φορές οι 3 ανεξάρτητες ιστορίες τείνουν να διασταυρώνονται – αλλά αυτό ποτέ δε συμβαίνει ολοκληρωτικά. Οι γκροτέσκα αυθεντικοί βίοι συνοδεύονται από ένα καλό soundtrack που υπαγορεύει το ρυθμό της διήγησης και συνοδεύει τις ψυχολογικές τους διακυμάνσεις.

Splatter / Gore :
Τίποτα ιδιαίτερο. Οι πυροβολισμοί αφήνουν μεγάλες και ζουμερές τρύπες (αυτό ακούστηκε πρόστυχο, ε;) στα σώματα των χαρακτήρων και μέχρι εκεί.

Β / Κ (Βυζά / Κώλοι) :
Μικρές ποσότητες αλλά εξαίσιας ποιότητας γυναικέια σάρκα, εκδιδόμενη ή / και στριπτιζαριζόμενη. Όχι, δε θα το δεις για τα βυζιά. Αλλά είναι μια εξαίσια γαρνιτούρα στο όλο παρακμιακό σκηνικό.

Ρεζουμέ :
Είναι ένα καλό, στιβαρό αστυνομικό θρίλερ / δράμα (?) με έμφαση στους χαρακτήρες και με μια πρωτότυπη, ρεαλιστική και απομυθοποιητική ματιά. Αξίζει την προσοχή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: