Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Transformers 2 : Revenge of the Fallen


Μάστορας : Michael Bay
Παίχτες : Megan Fox, ο φλώρος που έπαιζε στο πρώτο έργο, οι γονείς του φλώρου που έπαιζε στο πρώτο έργο, κάτι κομπάρσοι πεζοναύτες και κάποιοι άλλοι
Βαθμολογία : 1,5 / 5

Με δυό λογάκια :
Τα Transformers επιστρέφουν στο πολυαναμενόμενο sequel της πρώτης πολύ επιτυχημένης ταινίας, αλλά απογοητεύουν και ξενερώνουν το θεατή για πολλούς και διάφορους λόγους.
Αναλυτικότερα :
Τη γούσταρα την πρώτη ταινία. Θυμάμαι ότι της είχα κάνει ένα εκτενέστατο και αναλυτικότατο review που με πήρε μέρες ολόκληρες να το γράψω. Αυτολεξεί, είχε ως εξής : “Καλή μ@λ@κί@!” Μετά από τέτοιο κόπο και πνευματικό κάματο για να γράψω αυτές τις ομολογουμένως βαθυστόχαστες σκέψεις, τώρα ευχομαι να μπορούσα έστω να πω το ίδιο και για τούτο εδώ! Βασικά, το Transformers 2 πάσχει από την κατάρα που μοιράζονται πολλές αναμενόμενες και φερέλπιδες παραγωγές. Έχει όλα τα καλά υλικά για να γίνει μια γ@μ@τη ταινία. Λεφτά. Ηθοποιούς. Διαφήμηση, όνομα στην πιάτσα, διανομή, προμόσιον. Έμπειρο σκηνοθέτη. Τη Megan Fox (αχχχχχχχχχχχχ...) Τη Megan Fox (βαχχχχ.....) Τέλος, έχει και τη Megan Fox.

Ας ξεκινήσουμε με τα θετικά της ταινίας. Είναι υπερθέαμα. Πολύ περισσότερο και από το πρώτο. Κανείς δεν ανατινάζει πράματα με τόση μαστοριά όσο ο Michael Bay! Τέλος! Έχει κάποιες καλές χιουμοριστικές σκηνές (“Who's your little Autobot?” Προσκύνησα!!!) Η Megan Fox εδώ είναι τόσο όμορφη, που αν τα good looks ήταν έγκλημα, η κοπέλα θα ήταν μέσα για ισόβια. Άλλο πολύ σημαντικό θετικό σημείο της ταινίας είναι επίσης ότι... αυτάααα.... τελειώσαμε από τα θετικά.

Τι πήγε στραβά? Την παροιμία που λέει : “Μάθανε πως γ@μιόμαστε, πλακώσανε και οι γύφτοι” την ξέρετε? ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ πήγε στραβά. Το έργο είναι ένα παράλογο αμάλγαμα από διάφορες και πολύ άσχετες μεταξύ τους ταινίες. Στη νέα περιπέτεια των συμπαθών κατά τα άλλα εξωγήινων ρομπότ, αδιάκριτα και χωρίς κανένα απολύτως λόγο, θα σας σερβιριστούνε σκηνές από Indiana Jones, DaVinci Code, National Treasure, American Pie, διάφορες εφηβικές κωμωδίες, θεωρίες συνωμοσίας του κώλου, στρατοκαβλικές Αμερικανοπεριπέτειες β' διαλογής (τύπου Delta Force) και ένα ρομάντζο που πιο άνευρο και ξενέρωτο δεν έχει. Όλα αυτά απαρτίζουν ένα υπερβολικά μακροσκελές και κουραστικό δυομισάωρο γεμάτο αναίτιες εκρήξεις, κλισέ και τυποποιημένα χαζά αστεία. Το σενάριο είναι μακράν η αχίλλειος πτέρνα, χωρίς ίχνος συνοχής και λογικής. Ανοίγεται μέχρι το τέλος σε δεκάδες αδιάφορους χαρακτήρες και ανούσια plot twists και τελικά όλα τα αφήνει να κρέμονται στην άκρη για να συνεχίσει και καλά με την κυρίως ιστορία. Η οποία δεν υπάρχει. Ο πρωταγωνιστής βρίσκει το artifact για να αναστήσει τον Optimus Prime, χωρίς ο ίδιος να κάνει ουσιαστικά... τίποτα. Αφού τον ανασταίνει, πεθαίνει και ανασταίνεται και ο ίδιος, γιατί έτσι! Και έχονται στις προηγούμενες σκηνές σκορπίσει την οικογένειά του στις 4 γωνιές της οικουμένης, προκειμένου να είναι ασφαλείς, με κάποιο μαγικό τρόπο συναντιούνται όλοι μαζι ξανά (και χωρίς λόγο) στο τέλος, προκειμένου να έχει το finale οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Θα με πεις, εντάξει ρε φίλε. Σε ένα τέτοιου είδους έργο δεν περιμένεις να δεις σενάριο τύπου Cubrick και δε συμμαζεύεται. Σύμφωνοι. Τότε, δικαιολόγησέ μου, αν μπορείς, την παντελή έλλειψη δράσης. Εννοώ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ δράσης. Γιατί σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, εκρήξεις βλέπουμε, πυροτεχνήματα βλέπουμε, στρακαστρούκες βλέπουμε. Αλλά μια πραγματική σύγκρουση, ένα καλό ξυλίκι μεταξύ Transformers & Decepticons δε βλέπουμε. Η πολυαναμενόμενη τελική μάχη του Optimus Prime με τους Fallen & Megatron, δεν κρατάει πάνω από λίγα δευτερόλεπτα. Απόλυτα απογοητευτική. Ο Fallen σαν χαρακτήρας είναι τελείως αδιάφορος και αφόρητα παραγκωνισμένος από το σενάριο (κι ας είναι ο μεγάλος τελικός κακός της ταινίας) Ο Megatron ακόμα περισσότερο, δεν εμφανίζεται σε πάνω από 3 φάσεις της ταινίας. What the fuck? Είντα στον κόρακα σκεφτόντουσαν? Επίσης μαθαίνουμε ότι τα Transformers όταν γεράσουν περπατούν με μπαστούνι. Και ότι έχουν και κάκαλα. Επίσης ότι μπορούν να ενώνονται μεταξύ τους για να φτιάξουν ένα μεγαλύτερο ρομπότ. Ειδικά το τελευταίο απλά δεν ισχύει! Μάλλον τα μπέρδεψαν με τον (θεό!!!) Voltron.
Splatter / Gore :
Δηλαδή τι θα περιμένατε? Όσο είχαν και τα πλαστικά παιχνίδια Transformers! Μπορεί και λιγότερο!
Β / Κ (Βυζιά / Κώλοι) :
Η Megan Fox με την παρουσία της και μόνο, με κάνει να γουργουρίζω στον καναπέ μου ευτυχισμένος. Κι ας μη μας το δείχνει. Κάπου στην αρχή, βλέπεις για κάτι εκατοστά του δευτερολέπτου το βρακάκι της. Έτσι και τολμήσεις να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου, το'χασες! Επίσης βλέπουμε και τα γιγάντια balls of steel ενός γιγάντιου πολυμορφικού / abomination / whatever ρομπότ.
Ρεζουμέ :
Χέστα πατριώτη. Μόνο σε ηλικίες από 11 χρονών και κάτω μπορεί κανείς να πει ότι απευθύνεται αυτό το έργο. Άιντε και στον Καλαγκιά.
Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
1)Πριν καν τελειώσει η προβολή της ταινίας στους σινεμάδες της Αμερικής, είχε ήδη αντιμετωπίσει τη σύσσωμη αρνητική κριτική του ειδικού τύπου αλλά και του κοινού. Ο ίδιος ο Michael Bay προσπάθησε να την υπερασπίσει με π@π@ριές τύπου : “Δε φαντάζεστε πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις μια ταινία σαν το Transformers 2!” Δεν τα κατάφερε.
2)Όχι, η σχετική φωτό ΔΕΝ είναι από το έργο... τι θα προτιμούσατε, να σας έβαζα τη μάπα του Optimus Prime?!?

Δεν υπάρχουν σχόλια: