Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

The Sessions (Μαθήματα Ενηλικίωσης)


Μάστορας : Ben Lewin
Παίχτες : John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy
Με δυο λογάκια :
ένας ταλαντούχος αρθρογράφος αλλά με πολύ σοβαρή αναπηρία, θα προσπαθήσει να μυηθεί έστω καθυστερημένα στον έρωτα μέσω μιας σεξοθεραπεύτριας.


Αναλυτικότερα :
το 1997, η σκηνοθέτης Jessica Yu βραβεύτηκε για το ντοκιμαντέρ της "Breathing Lessons: The Life and Work of Mark O'Brien". Αυτή είναι η κινηματογραφική απόδοση αυτής της αληθινής ιστορίας. Ο Mr. O'Brien ήταν ένας ποιητής και αρθρογράφος εξαιρετικού ταλέντου που όμως η πολιομυελίτιδα τον παρέλυσε και τον ανάγκασε να κοιμάται μέσα σε έναν τεράστιο αναπνευστήρα μέχρι που πέθανε. Ο μάστορας εδώ, Ben Lewin ο ίδιος ένας επιζών της πολυομελίτιδας παίρνει αυτή την παράξενη ιστορία και την κάνει μια εξίσου παράξενη, αντισυμβατική αλλά και βαθιά ανθρώπινη και συναισθηματική ταινία. 

Το σενάριο βασίζεται στο άρθρο του ίδιου του O'Brien, "On Seeking a Sex Surrogate" όπου περιγράφει τις σωματικές και ψυχολογικές δυσκολίες που έπρεπε να υπερβεί για να ζήσει την εμπειρία μιας “κανονικής” σεξουαλικής επαφής. Και αυτό συνέβη με τη συνεργασία του με την Cheryl Cohen Greene, μια σεξοθεραπεύτρια που λειτουργεί και ως sex surrogate ... κοινώς, σαν ένα άτομο που κάνει σεξ με ασθενείς, για θεραπευτικούς λόγους. Ο δύσκολος αυτός ρόλος ζωντανεύει με καταπληκτική μαεστρία από την Helen Hunt.


Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ ειλικρινής ιστορία, μακριά από αυτό που το hollywood εννοεί όταν λέει “δράμα”. Ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, ποιοτικοί διάλογοι και εξαιρετικές ερμηνείες και με κερασάκι στην τούρτα ένα εξαιρετικό και πολύ συγκινητικό φινάλε. Ουσιαστικά η μόνη αδυναμία του “The Sessions” είναι η μοναδικότητά του θέματος, που ίσως ξενίσει τον πιο κλειστόμυαλο θεατή.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
για όποιον ενδιαφέρεται... η αληθινή Cheryl λειτουργεί ακόμη σαν surrogate... στην τρυφερή ηλικία των... 68 ετών!

Πόσα πιάνει; 3 3/4 / 5  

Δεν υπάρχουν σχόλια: