Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Review - Hot Fuzz


Κατ' αρχήν, πριν αρχίσω το review τούτο, οφείλω να ευχαριστήσω τον Κώστα από τη Θεσσαλονίκη που μου πρότεινε αυτή την ταινία. Το γούστο του Κώστα στις ταινίες είναι πολύ καλό και στις περισσότερες των περιπτώσεων πλέει στα ίδια νερά με το δικό μου. Οπότε η γνώμη του αποτελεί εγγύηση ποιότητας για μένα και στην προκειμένη περίπτωση, ο μοναδικός λόγος που έδωσα σημασία σε αυτή την ταινία.
Άλλη μια πολύ ευχάριστη έκπληξη από τα Αγγλάκια που μας πρόσφεραν πριν από λίγα χρόνια το αρκετά καλό Shaun Of The Dead. Όπως και τότε, έτσι και εδώ η ταινία αποτελεί ένα ετερόκλητο μείγμα κινηματογραφικών ειδών, ολίγο από σάτυρα και μια καλή δόση από μαύρο, κατάμαυρο χιούμορ. Προφανώς οι Άγγλοι παρά τα όσα τους προσάπτουμε, έχουν τουλάχιστον τα κότσια και τα κάκαλα να καννιβαλίζουν τον εαυτό τους και να σπάνε πλάκα με την καγγουροσύνη τους. Καμιά σχέση με τους σοβαρούς, ολοσόβαρους Έλληνες, που προφανώς το χαβαλέ μας τον εξαντλούμε στη διακυβέρνηση αυτής της χώρας (ανεξαρτήτως κόμματος, η diethnis kamariera είναι υπεράνω αυτών...)
Στο ζουμί της υπόθεσης τώρα - Σούπερ μπάτσος της Metropolitan Police του Λονδίνου παίρνει μετάθεση - πακέτο σε κωλοχώρι την Αγγλικής Υπαίθρου που δεν το ξέρει ούτε και ο Φούφουτος. (η γνωστή και σε όσους υπηρετούμε σε μόνιμη βάση τις Ένοπλες Δυνάμεις ως και μετάθεση-πινέζα, γιατί συνήθως το μέρος που σε στέλνουν το καλύπτει η πινέζα που στηρίζει τις άκρες του χάρτη της Ελλάδας στον τοίχο !!!) Ο λόγος ότι η σαφώς ανώτερη επίδοσή του στους δρόμους του Λονδίνου κάνει όλους τους υπόλοιπους συναδέρφους του να φαίνονται τουλάχιστον ανεπαρκείς στη σύγκριση. Τα μαζεύει λοιπόν, ο ήρωάς μας και το ρίχνει στη μετακόμιση. (μέσω μιας απολαυστικής σεκάνς που τον δείχνει να αλλάζει στο δρόμο του για το χωριό ό,τι μέσο επίγειας συγκοινωνίας μπορεί να υπάρχει) Φτάνοντας στο χωριό, διαπιστώνει ότι οι κάτοικοι και κυρίως οι συνάδερφοί του στο τμήμα είναι επαγγελματίες ξύστες, τραβάει και μια σχετική υστερία και προσπαθεί να προσαρμοστεί. Ωστόσο, όλα δεν είναι όπως δείχνουν και σύντομα το σκηνικό θα αλλάξει ριζικά...
Είναι action movie? Είναι κωμωδία? Είναι police buddy movie όπως τα Lethal Weapon κλπ? Είναι Slasher thriller όπως το Scream? Είναι όλα αυτά και ακόμα παραπάνω. Οι αναφορές σε διάφορες ταινίες δίνουν και παίρνουν και άμα τρέφετε ψώνιο με τον κινηματογράφο, όπως και εγώ, θα την καταβρείτε. Συγκεκριμένα, φημολογείται ότι άμα πριν δεις την ταινία αυτή, δειτε καπάκι τα Bad Boys 2 & Point Break, (αλλιώς το πρώτο ευραίως γνωστό gay action movie!!!) θα πιάσετε πολλά περισσότερα από τα υπονοούμενα και τα τσιτάτα-φόρους τιμής που γίνονται εδώ.
Το πάντρεμα διάφορων κινηματογραφικών ειδών καλά κρατεί και είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο. Είδικά στην τελική σεκάνς (που παίζει να κρατάει πάνω από μισή ώρα!) ο σκηνοθέτης πρέπει να έχει επιστρατεύσει κάθε τεχνική που υπάρχει για να κινηματογραφίσει την τελική μάχη και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Άξιο παλικάρι.
Οι ηθοποιοί βγάζουν αξιόλογες και ενίοτε απολαυστικές ερμηνείες. Κερασάκι στην τούρτα ο πρώην James Bond, Timothy Dalton, ως ο διαβολικός ιδιοκτήτης του τοπικού σουπερμάρκετ. (!!!) Μεγάλε που ήσουν τόσο καιρό? Μας έλειψες!
Αλλά ο αληθινός πρωταγωνιστής εδώ είναι η διάχυτη αίσθηση χαβαλέ και το Αγγλικό χιούμορ που λάμπει με την αυθεντικότητά του. (και ενίοτε μπορεί να ξενίσει λίγους μη μυημένους) Θέλετε κάτι παραπάνω για μια διασκεδαστική κινηματογραφική βραδια? Εγώ προσωπικά όχι. Εντάξει, δε θα με χάλαγε να έσκαγε μύτη και κανένα βυζάκι, αλλά ας μη γίνομαι γκρινιάρης. Είδα μετά μια Χριστιανική ταινία με λεσβίες και στάνιαρα.
The Downside - 1) Ήταν λίγο τραβηγμένο. Νομίζω ότι θα μπορούσε άνετα να διαρκεί 20 - 25 λεπτά λιγότερο.
2) Πολλα υπονοούμενα και ατάκες φόρος τιμής σε άλλες ταινίες, χάνονται άμα αρκεστείς σε μια μόνο θέαση. Πιστεύω ότι με μια επανάληψη η κατάσταση θα βελτιωθεί αρκετά. Βασικά σε οποιαδήποτε άλλη ταινία δε θα με ένοιαζε, αλλά εδώ αυτά τα "μικρά" είναι το "ζουμί".

Εναλλακτικός Τίτλος - Αλεξίσφαιροι Βλάχοι
Είδος Ταινίας - Τουρλού
Μαχαλάς - Ηνωμένο Αδερφάτο
Πότε? - λαστ γίαρ
Πόσο? - 2 ώρες, βάλε βγάλε κάτι ψιλά
Μάστορας - αυτός που έφτιαξε το Shaun of the Dead
Παίχτες - αυτοί που έπαιζαν στο Shaun of the Dead
Βαθμολογία - 4 / 5

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Thanks gia ta kala logia file!

I tainia ontws ta spaei paidia aplws deite to. den me noiazei an den sas aresoun ta astynomika. Diaskedasi kai xavales 5/5

Nick 'Volrath' είπε...

Μαγάλη ταινία! Την είχα δει κάμποσους μήνες πριν. Τέλεια για καφροσυνάξεις ;)

Seth είπε...

Θα το ξανάβλεπα οποοιαδήποτε στιγμή. Άνετα.