Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

A Serbian Film (2010)

Ένας συνταξιούχος πορνοστάρ ενδίδει στις προτάσεις ενός εκκεντρικού σκηνοθέτη για να επιστρέψει στην ενεργό δράση, σε ένα πρότζεκτ εκατομμυρίων σχετικά με μια ταινία διαφορετική από όλες τις άλλες. Καθώς μπλέκεται ολοένα και περισσότερο στην υπόθεση, ανακαλύπτει ότι πρόκειται για ένα εφιαλτικό snuff film παιδοφιλίας και νεκροφιλίας και ότι είναι πλέον πολύ αργά για να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του...


Κάποιοι από εσάς ίσως να έχουν ήδη ακουστά σχετικά με αυτή την περιβόητη ταινία. Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, οφείλω να προειδοποιήσω ότι η ταινία αυτή είναι σκληρή. Πολύ σκληρή. Καμία σχέση με τσιχλόφουσκες χολυγουντιανού torture porn τύπου SAW, το Serbian Film είναι 
μια βάναυση ταινία με μερικές από τις πιο διεστραμμένες σκηνές που γυρίστηκαν ίσως ποτέ. Επειδή, ο στόχος του δεν είναι ο φτηνός όσο και προσωρινός εντυπωσιασμός που μπορεί να επιτευχθεί με το σπλάττερ. 

Το Serbian Film είναι διεστραμμένο με την έννοια της διαστροφής που έχουν ταινίες όπως τα "Μη Αναστρέψιμος", "120 μέρες στα Σόδομα", το πρώτο Hostel και το αυθεντικό "I spit on your Grave" και, φυσικά, το "Cannibal Holocaust". Δεν είναι ταινία τρόμου. Είναι ένα roller coaster στα σκοτεινότερα βάθη της ανθρώπινη ψυχής και ο λόγος που το καταφέρνει αυτό δεν είναι εξαιτίας των επιμέρους σκηνών  του (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται μια γέννα κατά την οποία το βρέφος με το που βγαίνει από την κοιλιά της μητέρας του χρησιμοποιείται για εχμμμ... τους σκοπούς της ταινίας) αλλά επειδή αυτή η παρέλαση διαστροφής και gore έχει όντως κάτι να πει, όσον αφορά τη σκοτεινότερη φύση του ανθρώπου. 

Για αυτό και το φινάλε της, αν και αναμενόμενο, καταφέρει εν τούτοις να αγγίξει πραγματικά τον θεατή, για αυτό και η απέχθεια που γεννά είναι γνήσια και όχι απλά κάτι που ξεχνιέται μέχρι την επόμενη ταινία, όπως συμβαίνει σε gorefests τύπου "The Human Centipede". Για τα εφέ χρησιμοποιούνται απροσδόκητα καλά make up effects και όχι CGI, πράγμα που επίσης συμβάλλει στην αληθοφάνεια και προσθέτει στο πόσο ενοχλητική μπορεί να γίνει η ταινία.

Μπορώ να συστήσω σε πολύ λίγους ανθρώπους το Serbian Film. Όσοι προχωρήσετε, να είστε  καλά προετοιμασμένοι. Μιλάμε για κάτι πολύ περισσότερο από μια καφρίλα (που σε τελική ανάλυση μπορείς να την πάρεις και στην πλάκα). Μιλάμε ίσως για μια από τις πιο ενοχλητικές και διεστραμμένες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.