Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Tinker, tailor, soldier, spy (Και ο Κλήρος έπεσε στον Σμάιλι - 2011)

Στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου, ο βετεράνος George Smiley επιστρέφει από την συνταξιοδότηση για να εντοπίσει έναν πράκτορα εντός της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας. Φυσικά, βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα του John LeCarre. Το βιβλίο έχει μεταφερθεί και στο παρελθόν στην οθόνη, σαν μίνι τηλεοπτική σειρά, με πρωταγωνιστή τον τεράστιο Sir Alec Guiness. Εδώ (ακόμα απορώ πώς δεν είχα δει μέχρι τώρα αυτό το διαμάντι) πρωταγωνιστεί στον ομώνυμο ρόλο ο Gary Oldman, στη μακράν καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, που ήταν και η μοναδική που του απέφερε oscar. Και πρόκειται για μια εξαιρετική, αλλά αργή και δύσκολη στην κατανόησή της ταινία, που θα ανταμείψει τον παρατηρητικό θεατή. 

Οφείλω να ομολογήσω ότι και μόνο το γεγονός ότι κατάφεραν να συμπυκνώσουν το "τούβλο" βιβλίο σε μόλις δυο ώρες ταινία, πρέπει να είναι άθλος από μόνος του. Και εντάξει πολλά τούβλα έχουν γίνει ταινίες και σε λιγότερο απαιτούμενο χρόνο και λιγότερο "τραυματισμένα" από τη μεταφορά. Αλλά δώστε βάση σε τι είδους βιβλίο μιλάμε, έτσι; Δεν είναι μια εξτραβαγκάνζα εικονών και εκρήξεων τύπου Χάρυ Πότερ, όπου εκατοντάδες σελίδες αποδίδονται αβίαστα σε λίγα κινηματογραφικά πλάνα. Μιλάμε για ένα δύσκολο και βαθιά εγκεφαλικό βιβλίο, με πλοκή που έχει άπειρες ιστορικές, κοινωνικές και ανθρώπινες προεκτάσεις, πέραν της αμιγώς "κατασκοπευτικής". 

Και τι κατασκοπευτικό... βασικά, ό,τι ξέρεις από spy movies, απλά ξέχνα το. Το Tinker... είναι αργό, με λίγους, λιτούς διαλόγους και τα άπειρα που ΔΕΝ λέγονται (που εδώ είναι και η ουσία του θέματος) αποδίδονται με ένα παγωμένο βλέμμα μέσα από τα διπλοεστιακά γυαλιά-πατομπούκαλα του George Smiley. Ενός γέρου, γκρίζου, σχεδόν απωθητικού ανθρώπου, μίζερου και απατημένου από τη γυναίκα του. Που δε διστάζει να συμπεριλάβει φίλους και συνεργάτες στις δολοπλοκίες του, να εξαπατήσει, να εκμεταλλευτεί. Και που -για όλους τους παραπάνω λόγους- είναι ο καλύτερος για τη δουλειά που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας. 

Ένα εντυπωσιακό cast παρελαύνει από την οθόνη, με τους Colin Firth και Benedict Cumberbatch μπροστάρηδες. Οι ερμηνείες είναι όλες εξαιρετικές, η σκηνοθεσία έχει μια ατμόσφαιρα υπνωτιστική και ταυτόχρονα (εξαιτίας των απρόσμενων πλάνων μέσα από αντικείμενα, παράθυρα, μακρινές όψεις σπιτιών κλπ) μια αίσθηση ότι ο θεατής κρυφοβλέπει τα όσα διαδραματίζονται, γεγονός που κλειδώνει εξαιρετικά με το θέμα της ταινίας. Απλά, η πολυπλοκότητα του σεναρίου -και το πώς άλλα πράγματα περνιούνται βιαστικά, μονολεκτικά, χωρίς να εξηγούνται- της έχει στοιχίσει σε θεατές. Και είναι κρίμα, γιατί είναι αληθινά εξαιρετική. 

Το Tinker, tailor... εξακολουθεί, παρά τα χρόνια που πέρασαν από την έκδοση του βιβλίου και τις προηγούμενες μετενσαρκώσεις του, να είναι μια εξαιρετικά πρωτότυπη, όσο και άρτια ταινία που όμως έχει απαιτητικό σενάριο και δύσκολο στην παρακολούθηση. Οι υπομονετικοί, θα την απολαύσουν. 

Βαθμολογία: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: