Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

The Babadook

Διαμάντι εξ Αυστραλίας. Χορροράδες, αγαλλιάστε, αυτή την ταινία την περιμένατε! Αγνοείστε τον γελοίο τίτλο και ετοιμαστείτε για το πιο ενδιαφέρων ίσως θρίλερ των τελευταίων ετών. Στόρυ: οι έμμονες φοβίες ενός παιδιού για φανταστικά τέρατα προβληματίζουν τη χήρα μητέρα του. Όμως, καθώς το ένα ανησυχητικό φαινόμενο διαδέχεται το άλλο, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ένας πολύ δυσάρεστος απρόσκλητος επισκέπτης έχει εισβάλλει στο σπίτι... και δεν έχει σκοπό να φύγει εύκολα. 


Δεν ακούγεται τρομερά τετριμμένο; Ε, και είναι. Στην αρχή. Γιατί, το The Babadook παίρνει ένα αρκετά χρησιμοποιημένο θέμα και στη συνέχεια το απογειώνει. Τέτοιες τρομοσκηνές είχα καιρό να δω. Σκοτάδι, παράνοια, τρέλα, σουρεαλισμός, όλα μαζί φτιάχνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα ικανοποιήσει τους έμπειρους τρομολάγνους. 

Το πρόβλημα έγκειται στη λέξη "έμπειρους". Το Babadook, για το δικό του (εμπορικό) καλό ίσως θα έπρεπε να είχε τελειώσει 10 - 15 λεπτά πριν. ΄Ομως, επιλέγει ένα δύσκολο, αμφιλεγόμενο φινάλε που θα ξενίσει πολύ και εν μέρει θα μειώσει την ευχαρίστηση των πιο άπειρων θεατών. Ο λόγος; Επιλέγει (ίσως ένα κομματάκι πιο απότομα από όσο θα έπρεπε) να χρησιμοποιήσει καθαρό συμβολισμό για τα τελευταία λίγα λεπτά, σε αντίθεση με την υπόλοιπη ταινία που ακολουθεί συμβατικές αφηγηματικές γραμμές. 

Λίγα άλλα πραγματάκια έχουν σημασία. Ένα δυο ασύνδετα στοιχεία και κάποιες πολυφορεμένες σκηνές που θα έπρεπε ίσως να έχουν αποφευχθεί. Ασήμαντες λεπτομέρειες. Το The Babadook είναι ένα βαρβάτο θρίλερ για απαιτητικούς και μερακλήδες. Και δεν μπορώ παρά να το συστήνω ανεπιφύλακτα. 

Βαθμολογία : τουλάχιστον 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: